MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Friday, February 09, 2007

TNPG 2005 SURGERY

SURGERY

1) A 30 year old man, smoker developed gangrene foot. The most probable diagnosis

a. TAO

b. Atherosclerosis

c. Raynaud’s syndrome

d. None of the above

Answer: a) TAO

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 951

2) Latest Investigation for detecting adrenal and extra adrenal phaeochromocytoma is

a. CT Scan

b. Radio Iodine labeled MIBG

c. MRI

d. USG

Answer : b) Radio Iodine labeled MIBG

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 819

3) Cobra head appearance in IVU

a. Ureterocele

b. Ca Bladder

c. Renal Artery Stenosis

d. Chronic Pyelonephritis

Answer a) Ureterocele

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 1310

4) Most Common infection of Parotid gland is

a. Fungal

b. Viral

c. Bacterial

d. Parasitic

Answer : b) Viral

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 196

5) Cystosarcoma phylloides treatment

a. Enucleation

b. Radiation

c. Radical mastectomy

d. CHemotherapy

Answer a) Enucleation

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 835

6) Treatment of Anaplastic carcinoma of Thyroid

a. Isthmusectomy

b. Hemithyroidectomy

c. Sub total thyroidectomy

d. Total Thyroidectomy

Answer a) Isthmusectomy

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 801

7) Most important prognostic factor for Malignant melanoma

a. Depth of invasion

b. White / black race

c. Lymphatic spread

d. None of these

Answer a) Depth of Invasion

Reference: Sabiston 15th Edition Chapter 21

8) True about Malignant Melanoma

a. Prognosis depends on depth of lesion

b. Spreads by local, lymphatic and blood spread

c. suspicious mole to be excised

d. All of these

Answer d) All of the above

Reference: Sabiston 15th Edition Chapter 21

9) True about Femoral hernia

a. Common in females

b. Most Common Hernia is Females

c. Both

d. None

Answer a) Common in females

Reference: Surgical Short Cases Das 2nd Edition Page 280

10) The carcinoma that spreads by blood

a. Ca cervix

b. Bladder Carcinoma

c. Renal cell carcinoma

d. Squamous cell carcinoma

Answer c) Renal Cell Carcinoma

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 1330

11) Type of renal stone in alkaline urine is

a. Uric Acid

b. Oxalate

c. Cystin

d. Calcium Phosphate

Answer d) Calcium Phosphate

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 1316

12) Painless lock jaw

a. Dental abscess

b. Submandibular abscess

c. Tetanus

d. None

Answer c) tetanus

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 143

13) Frey’s syndrome is associated with

a. Parotid

b. Spleen

c. Lungs

d. None of the above

Answer a) Parotid

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 734

14) Which lobe of liver is related to lesser sac

a. Tuberomentale

b. Caudate lone

c. Quadrate lobe

d. Riedel’s lobe

Answer b) caudate

Reference: Gray’s Anatomy

15) Ulcer with undermined edges is

a. Tuberculosis

b. Gumma

c. Rodent Ulcer

d. Squamous cell carcinoma

Answer a) Tuberculosis

Reference: A manual of Surgery Das , page 47

16) A patient presenting with acute abdomen is being examined. On palpation of. Right hypochondrial region , there is pain on deep inspiration and the patient catches breath The diagnosis is probably

a. Acute Appendicitis

b. Acute cholecystitis

c. Rupture Spleen

d. Ca Caecum

Answer B) Acute cholecystitis

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 1105

17) M.leprae can be grown as a culture in

a. 9 banded armadillo

b. Food pad of mice

c. Both

d. None

Answer B) Both

Reference: Ananthanarayanan 7th Edition Page 371

18) MC Cause of lymphedema all over the world is

a. HL

b. NHL

c. Filariasis

d. Bacterial infection

Answer C) Filariasis

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 976

19) Anderson – Hynes Operation is for

a. Hydronephrosis

b. Mitral Stenosis

c. AV Fistula of Lower Limb

d. Incisional hernia

Answer : A) hydronephrosis

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 1315

20) Implanatation dermoid most commonly seen in

a. Finger

b. Skull

c. Scalp

d. Hip

Answer a) Finger

Reference: Surgical short Cases Das 2nd Edition Page 3

1 comment: