MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Friday, February 09, 2007

TNPG 2005 RADIODIAGNOSIS & RADIOTHERAPHY

RADIODIAGNOSIS & RADIOTHERAPHY

1) Double Shadow is seen in

a. Mitral Stenosis

b. IBD

c. Pinealoma

d. None of the above

Answer : a) Mitral Stenosis

Reference: Harrison 15th Edition

2) Hilar dance on fluoroscopy is seen in cases of

a. ASD

b. Bronchectasis

c. Both

d. None

Answer : C) Both

Reference: Harrison 15th Edition

3) Consistent feature of Pulmonary Tuberculosis

a. Upper lobe infiltrates

b. Cavities

c. Miliary mottlings

d. Nothing

Answer : d) Nothing

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 169 the initial suspicion of pulmonary tuberculosis is often based on abnormal chest radiographic findings in a patient with respiratory symptoms. Although the "classic" picture is that of upper lobe disease with infiltrates and cavities, virtually any radiographic pattern from a normal film or a solitary pulmonary nodule to diffuse alveolar infiltrates in a patient with ARDS may be seen. In the era of AIDS, no radiographic pattern can be considered pathognomonic

4) Water’s view is

a. Anteroposterior view

b. Occipitomental view

c. Occipitofrontal view

d. Lateral View

Answer : b) Occipitomental

Reference: Logan Turner

5) Gray is a Unit for

a. Activity

b. Absorbed dose

c. Exposure

d. Dose equivalent

Answer : b) Absorbed dose

Reference: PARAS – PARAS

6) Cranio spinal irradiation is given for

a. Medulloblastomas,

b. Pineoblastomas

c. Pineal germinoma

d. All of the above

Answer : d) All of the above

Reference: Harrison 15th Edition

7) Rhabdomyosarcoma is treated by

a. Chemotherapy

b. Radiation

c. Surgery

d. All of the above

Answer : d) All of the above

Reference: OP Ghai 6th Edition Page 576

8) Which one of the following is a recognized X-Ray feature of rheumatoid arthritis?

a. Juxta-articular osteosclerosis.

b. Sacroilitis.

c. Bone erosions.

d. Peri-articular calcification.

Answer 3. Bone erosions.

Reference Given in Harrison 15th Edition Chapter 312 Page 1933

9) High resolution computed tomography of the chest is the ideal modality for evaluating:

a. Pleural effusion.

b. Interstitial lung disease.

c. Lung mass.

d. Mediastinal adenopathy.

Answer 2. Interstitial lung disease.

Reference Textbook of Radiology and Imaging - 7th Edition - David Sutton Page 187 Harrison 15th Edition

10) CT scan of a patient with history of head injury shows a biconvex hyperdense lesion displacing the grey-white matter interface. The most likely diagnosis is:

a. Subdural hematoma.

b. Diffuse axonal injury.

c. Extradural hematoma.

d. Hemorrhagic contusion.

Answer 3. Extradural hematoma.

Reference Schwartz Surgery : 7th Edition Page 1882 : Fig 40-1 Bailey & Love,23rd, Pg-550

3 comments: