MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Friday, February 09, 2007

TNPG 2005 Physiology

PHYSIOLOGY

1) Partial Pressure of CO2 in atmospheric air

a. 760 mm Hg

b. 159 mm Hg

c. 0.3 mm Hg

d. 600 mm Hg

Answer : c) o.3 mm Hg

Reference: Ganong 22nd Edition Page 647

2) Right ventricular pressure in systole

a. 0 mm Hg

b. 25 mm Hg

c. 80 mm Hg

d. 120 mm Hg

Answer : b) 25 mm Hg

Reference: Ganong 22nd Edition Page 567

3) The amount of Blood volume in capillaries is

a. 1 %

b. 5 %

c. 10 %

d. 20 %

Answer : c) 5 %

Reference: Ganong 22nd Edition Page 590

4) Abnormal rhythm is produced by

a. SA Node

b. AV Node

c. Purkinje

d. ectopics

Answer : D) Ectopics

Reference: Ganong 22nd Edition Page 556

5) RMP of a nerve of is maintained by

a. Sodium channels

b. Chloride channels

c. Potassium channels

d. Calcium channels

Answer : c) Potaasium Channels

Reference: Ganong 22nd Edition Page 59

6) opening of which channel leads to Repolarisation of muscle

a. Calcium

b. Potassium

c. Sodium

d. Chloride

Answer : a) Calcium

Reference: Ganong 22nd Edition Page 71

7) Endogenous opiod receptors for Endorphin and enkephalin are present in all of the following thereby blunting the pain except

a. hypothalamus

b. large intestine

c. liver

d. Substantia gelatinosa rolando

Answer : c) Liver

Reference: Ganong 22nd Edition Page 113

8) Myosin is involved in

a. Muscle Contraction

b. Conduction of nerve impulse

c. Secretion of Insulin

d. None of the above

Answer : A) Muscle Contraction

Reference: Ganong 22nd Edition Page 65

9) Stereocilia and kinocilium are present in

a. Tongue

b. Nose

c. Eye

d. Inner Ear

Answer : d) Inner Ear

Reference: Ganong 22nd Edition Page 175

10) Minimal amount of urine formed – obligatory volume of urine

a. 100 ml

b. 200 ml

c. 500 ml

d. 1000 ml

Answer : c) 500 ml

Reference: Ganong 22nd Edition Page 713

11) The substance that has the lowest renal clearance

a. Glucose

b. Urea

c. Albumin

d. Creatinine

Answer : a) Glucose

Reference: Ganong 22nd Edition Page 710

12) Difference between arterioles and capillaries

a. Thick walls in arterioles

b. Arterioles are innervated

c. Larger Lumen of Arterioles

d. All of the above

Answer : d) All of the above

Reference: Ganong 22nd Edition Page 579

2 comments:

  1. Thanks Dr.Bruno for all your posts, you are doing an excellent job. Keep up with your great work!! Thankyou again :)

    ReplyDelete