MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Thursday, March 01, 2007

TNPG 2006 PAEDIATRICS

PAEDIATRICS

126) A child should know his age and gender by

a. 1 year

b. 3 years

c. 5 years

d. 7 years

Answer : (b) 3 years

Reference: OP Ghai 6th Edition Pages 44, 48

127) At 3 years a child has

a. 12 teeth

b. 20 teeth

c. 24 teeth

d. 28 teeth

Answer : (b) 20 teeth

Reference: OP Ghai 6th Edition Page 6

let us see something more important and more often asked.

Permanent

3M

2M

1M

2PM

1PM

Can

Lat In

Med In

Med In

Lat In

Can

1PM

2PM

1M

2M

3M

Years

17-25

12-14

6

10

9

11

8

7

7

8

11

9

10

6

12-14

17-25

Temporary

2M

1M

Can

Lat In

Med In

Med In

Lat In

Can

1M

2M

Months

24

12

18

8

7

7

8

18

12

24

Months

24

12

18

9

6

6

9

18

12

24

Temporary

2M

1M

Can

Lat In

Med In

Med In

Lat In

Can

1M

2M

Years

17-25

12-14

6

10

9

11

8

7

7

8

11

9

10

6

12-14

17-25

Permanent

3M

2M

1M

2PM

1PM

Can

Lat In

Med In

Med In

Lat In

Can

1PM

2PM

1M

2M

3M

Legend:

1. 3M is Third Molar, 2PM is Second Premolar, Can is Canine

2. For Temporary Teeth (Shown in the Inner four rows, the numbers refer to the months)

Few more points

1. Third Molar is the Wisdom Teeth

2. Other methods used in relation to the teeth are the

a. Boyde’s Formula

b. Stack’s Method

Tips

About Mixed Dentition

1. Mixed Dentition occurs from Eruption of First Permanent teeth (First Molar) to the Last Canine

2. Remember that the total number of teeth increase only when the Permanent Molars erupt. It is because all other permanent teeth erupt by “pushing” out a milk teeth

3. The number of teeth increases from 6 months to 2 years and at two years it is 20 (5 x 4)

4. At the sixth year, the number increases from 20 to 24, because the first molar erupts and no tooth falls (Remember that there are 4 first molars- Upper Right, Upper Left, Lower Right, Lower Left)

5. From 7 to 12 years the number remains 24 because as and when a tooth erupts, it displaces another and the number remains constant.

6. There is an addition of more from the age of 12 to 14 when the second Molar erupts and the total number becomes 28

7. Then the number remains constant till 17 and again 4 more are added from 17 to 25 and the number is 32

128) Hutchinson teeth

a. upper central incisor

b. Molar

c. Canine

d. Lower Central Incisor

Answer : (a) Upper Central Incisor

Reference: Harrison 16th Edition Page 981

129) Meconeum ileus is seen in patients with

a. Cystic fibrosis

b. Marfan’s Syndrome

c. Hydrocephalus

d. None of the above

Answer : (A) Cystic Fibrosis

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 1199

130) APGAR score is seen

a. Immediately after birth

b. One week after birth

c. One month after birth

d. During first birthday

Answer : (a) Immediately after birth

Reference: OP Ghai 6th Edition Page 144

131) Causes of short stature are

a. Constitutional delay in growth

b. Intrauterine Growth Retardation

c. Nutritional dwarfism

d. All of the above

Answer : (d) All of the above

Reference: OP Ghai 6th Edition Pages 50

132) Colour of Transition Stool is

a. Greenish Yellow

b. Golden Yellow

c. Green Brown

d. None of the above

Answer : (c) Green Brown

Reference: Nelson 15th Edition Chapter 251

The number, color, and consistency of stools may vary greatly in the same infant and between infants of similar age without apparent explanation. The earliest stools after birth consist of meconium, a dark, viscous, gumlike material. When nursing or formula feedings begin, meconium is replaced by green-brown transition stools, often containing curds, and, after 4-5 days, by yellow-brown milk stools. Stool frequency is extremely variable in normal infants and may vary from 0-7 per day. Breast-fed infants may have frequent, small, loose stools early (transition stools) and then after 2-3 wk may have very infrequent, soft stools. It is possible for a nursing infant to go up to 1-2 wk without any stool and then to have a normal soft bowel movement. The color of stool has little significance except for the presence of blood or absence of bilirubin products. The presence of vegetable matter, such as peas or corn, in the stool of an older infant or toddler ingesting solids is normal and suggests poor chewing and not malabsorption. A pattern of intermittent loose stools, known as "toddler's diarrhea," occurs commonly between 1 and 3 yr of age. Often these children drink frequently (especially juices) and snack throughout the day. Typically the stools occur during the day and not overnight. The volume of fluid intake is often excessive; eliminating between meal liquids and snacks often leads to resolution of the pattern of loose stools.

133) Ramsted Operation is done for

a. TE Fistula

b. Clubfoot

c. Hypertrophic Pyloric Stenosis

d. Spina bifida

Answer : (c) Hypertrophic pyloric stenosis

Reference: Bailey and Love 24th Edition Page 1033

134) the prognosis of rhabdomysarcoma is likely to be poor if the site of the tumour is:

a. Orbit

b. Para testicular

c. Extremity

d. Urinary bladder.

Answer : (C) Extremity

Reference: OP Ghai 6th Edition Page 575

135) All of the following are seen in EDWARD syndrome except

a. Long Neck

b. Low Set Ears

c. Rocker bottom foot

d. Renal malformations

Answer : (a) Long Neck

Reference: Robbins 7th Edition Page 177

No comments:

Post a Comment