MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Thursday, March 01, 2007

TNPG 2006 PHYSIOLOGY

PHYSIOLOGY

1) Lesions of Right Parietal lobe present with all of the following phenonemons except

a. Ability to shave left side

b. Extinctions

c. Crowding number on Right side

d. Wide margins on left side while writing

Answers : Ability to shave left side

Reference: Harrison 16th Edition page 149

2) Characteristics of Lymph

a. It is a Tissue fluid.

b. Daily Circulation is 2 to 4 l

c. Protein content of the choroid plexus lymph is 0

d. All of the above

Answer : All of the above

Reference: Ganong 22nd edition page 546

3) Pressure of CSF is

a. 50 to 180 mm H2O

b. 50 to 180 mm Hg

c. 180 to 280 mm H2O

d. 180 to 280 mm Hg

Answer : 50 to 180 mm H2O

Reference: Harrison 16th Edition Page Appendix 11

4) Total blood volume in an adult who weighs 70 kilograms is

a. 2600 ml

b. 3600 ml

c. 4600 ml

d. 5600 ml

Answer : 5600 ml

Reference: Ganong 22nd Edition Page 2, 515

5) Cross bridges are formed by

a. Myosin

b. Troponin

c. Tropomyosin

d. None of the above

Answer : Myosin

Reference: Ganong 22nd Edition Page 67

6) Of the following which is the least Essential endocrine Gland

a. Parathyroid

b. Thyroid

c. Pancreas

d. Adrenal medulla

Answer : (D) Adrenal Medulla

Reference: Ganong 22nd Edition Page 356

7) Alpha 1, Alpha 2, Beta 1, and beta 2 receptors arepresent in

a. Eyes

b. Uterus

c. Lungs

d. Kidneys

Answers Kidneys

Reference: Ganong 22nd Edition Page 227, Table 13.2

8) QRS Width in ECG represents

a. Time required for a stimulus to spread through the ventricles

b. Ventricular depolarization

c. 0.1 second or less

d. All of the above

Answer : (d) all of the above

Reference : Goldberger 3rd Edition Page 14

9) Fasting Gastrin level

a. 50ng

b. 500 ng

c. 5000 ng

d. None of the above

Answer : (d) None of the above

Reference: Ganong 22nd Edition Page

As per http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003697.htm the blood levels of gastrin are Less than 100 pg/ml (picograms per milliliter) (that is equal to

10) Receptor of Growth Hormone is similar to receptor of

a. T3

b. IGF

c. ACTH

d. Adrenaline

Answer : b) IGF

Reference: Ganong 22nd Edition Page 405

11) Somatostatin is Secreted by

a. Alpha cells

b. Beta cells

c. D cells

d. None of the above

Answer : (c ) D Cells

Reference: Ganong 22nd Edition Page 333

12) Cholagogues Cause

a. contraction of Gall bladder

b. Increases in secretion of bile

c. Both

d. None

Answer : (A) Contract of Gall Bladder

Reference: Ganong 22nd Edition Page 503

Choleretics cause increase in secretion of bile

1 comment: