MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Thursday, March 01, 2007

TNPG 2006 PHARMACOLOGY

PHARMACOLOGY

1) Drug induced parkinsonism is treated by

a. Carbidopa

b. Bromocriptine

c. Benzhexol

d. Selegiline

Answer : C) Benzhexol

Reference: KDTripathi 5th Edition Page 388

2) Drug with high degree of Photosensitivity is

a. Tetracycline

b. Doxycycline

c. Minocycline

d. Methacycline

Answer : b) Doxycline

Reference: KDTripathi 5th Edition Page 672

3) Minoxidil

a. Topical Application is used in Alopecia

b. Acts on Arteriolar smooth muscles causing relaxation

c. Leads to Sodium Retention

d. All of the above

Answer : D) All of the above

Reference: KDTripathi 5th Edition Page 513

4) Thrombolytic therapy with Streptokinase is Contraindicated in all of the following except

a. Supra ventricular Tachycardia

b. Recent Trauma

c. Recent Cerebral Bleeding

d. Recent Surgery

Answer : a) Supra ventricular Tachycardia

Reference: KDTripathi 5th Edition Page 571

5) Carbenazolone Sodium

a. Promotes Ulcer Healing

b. Slows down Prostaglandin degradation

c. Derived from Glycyrrhetinic Acid

d. All of the above

Answer : d) All of the above

Reference: KDTripathi 5th Edition Page 597

6) Treatment of Lepra Reaction includes

a. Thalidomide

b. Steroids

c. Clofazamine

d. All of the above

Answer : D) All of the above

Reference: KDTripathi 5th Edition Page 714

7) Drug used for treatment of Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus

a. Teicoplanin

b. Vancomycin

c. Both

d. None

Answer : C) Both

Reference: KDTripathi 5th Edition Page 691

8) Which is obtained from a natural source Naturallly acquiring product –

a. Physostigmine

b. Pilocarpine

c. Heparin

d. All of the above

Answer : D) All of the above

Reference: KDTripathi 5th Edition Page 81, 561

Physostigmine occurs naturally in Calabar or Ordeal bean, Ripe seed of Physostigm venenosum, Heparin in Liver and granulocytes of mast cells, Sulfonamides in Azo dyes, Liq.paraffin in Hydrocarbons.

9) Mechanism of action of Aspirin is inhibition of

a. Thromboxane A2 Synthesis

b. Phosphodiesterase

c. HMG- CoA Reductase

d. Pancreatic Lipase

Answer : A) Thromboxane A2 Synthesis

Reference: Harper 27th Edition Page 204

10) Folic acid

a. Is also called as Pteroyl Glutamic Acid

b. Is useful in Carriage of one Carbon atom moiety

c. Tetra hydro folate is the active form

d. All of the above

Answer : d) All of the above

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 174

11) Gene therapy is used for all the following except

a. Gene Addition

b. Gene Correction

c. Modify Vascular Biology

d. None

Answer : d) None

Reference: Harrison 16th Edition Page 392

12) Local Anaesthetics act by

a. Blocking Na and Preventing depolarisation

b. Inhibiting Aldose reductase

c. Increasing degradation of Adrenaline

d. None of the above

Answer : a) Blocking Na and Preventing depolarisation

Reference: KDTripathi 5th Edition Page 321

No comments:

Post a Comment