MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Thursday, March 01, 2007

TNPG 2006 ANATOMY

ANATOMY

1) Internal spermatic fascia is derived from

a. Transversalis facia

b. Internal abdominis muscle

c. External Oblique Abdominis Muscle

d. Internal Oblique Abdominis Muscle

Answer a. Transversalis Fascia

Reference: Grays’ Anatomy 38th Edition Page 829

The spermatic cord in the male, or the round ligament of the uterus in the female, pass through the transversalis fascia at the deep inguinal ring (see below). This opening is not visible externally since the transversalis fascia is prolonged on these structures as the internal spermatic fascia

Layers of Anterior Abdominal Wall

Layers of Scrotum

Mnemonic

Skin

Skin

S

Some

Superficial Fascia

Dartos Muscle

D

Decent

External Oblique Abdominis

External Spermatic Fascia

E

Englishmen

Internal Oblique Abdominis

Cremateric Muscle and Fascia

C

Call

Transversalis Fascia

Internal Spermatic Fascia

I

It

Process Vaginalis

Tunica Vaginalis Testis

T

Testis

2) Length of Ureter is

a. 25 cms

b. 18 cms

c. 10 cms.

d. 5 cm

Answer 25 cm

Reference : Grays 38th Edition Page 1828

Ureter measures 25 to 30 cm

3) External laryngeal nerve supplies

a. Superior Constrictor.

b. Middle Constrictor.

c. Inferior constrictor.

d. None of the above

Answer : Inferior Constrictor

Reference: Gray 38th Edition Page 1253

The external laryngeal nerve, smaller than the internal, descends posterior to the sternothyroid with the superior thyroid artery but on a deeper plane; it lies at first on the inferior pharyngeal constrictor and then, piercing it, curves round the inferior thyroid tubercle to reach and supply the cricothyroid. It also supplies the pharyngeal plexus and inferior constrictor; behind the common carotid artery it connects with the superior cardiac nerve and superior cervical sympathetic ganglion.

4) Vidian Nerve is formed by

a. Deep Petrosal & Greater Superficial Petrosal nerve

b. Greater Superficial Petrosal Nerve and Lesser Superficial Petrosal Nerve.

c. Deep Petrosal Nerve and Lesser Superficial Petrosal Nerve

d. None of the above

Answer Deep Petrosal & Greater Superficial Petrosal nerve

Reference: Gray 38th Edition Page 1245

Greater Petrosal Nerve is joined by the deep petrosal nerve from the internal carotid sympathetic plexus to become the Vidian nerve or nerve of the pterygoid canal which traverses the pterygoid canal to end in the pterygopalatine ganglion.

Sub Mandibular Gland

Sup. Salivatory Nucleus à Sensory Part of VII N à Facial Nerve à Chorda Tympani à Lingual Nà

Sub Mandibular Ganglion à Gland

Parotid Gland

Inferior Salivatory Nucleus à Glossopharyngeal Nerve à Jacobson’s Nerve à Tympanic Plexus à Lesser Superficial Petrosal Nerve à Ottic Ganglion à Auriculotemporal Nerve à Parotid Gland

Lacrimal Gland

Lacrimatory Nucleus à Sensory Part of Facial N à Facial Nerve à Geniculate Ganglion à Greater Supf. Petrosal Nerve à Joins with deep petrosal Nerve from sympathetic Plexus to form Nerve of Pterygoid Canal/Vidian Nerve à Pterygopalatine Ganglion à Maxillary Nerve à Zygomatico temp oral Nerve à Lacrimal Nerve à LacrimalGland

5) Superficial Surface of Parotid is related to

a. Great auricular nerve

b. Mastoid Process

c. Posterior Belly of Digastri

d. External Carotid Artery

Answer a. Greater Auricular Nerve

Reference Gray 38th Edition Page 1691

6) The communicating vein responsible for spread of infection from the Dangerous area of the face.

a. Superior ophthalmic Vein

b. Inferior Ophthalmic Vein

c. Maxillary Vein

d. Lingual Vein

Answer : Superior Ophthalmic Vein

Reference: Gray 38th Edition Page 1577

Near its beginning the facial vein connects with the superior ophthalmic directly and via the supraorbital; it is thus connected to the cavernous sinus.

7) Para thyroid Develops from

a. 1st and 2nd Arch

b. 2nd and 3rd Arch

c. 3rd and 4th Arch

d. 4th and 5th Arch

Answer : 3rd and 4th Arch

Reference: Gray 38th Edition Page 1897

8) Preganglionic fibres of of Otic Ganglion travels in

a. Lesser Petrosal nerve

b. Auriculotemporal nerve

c. Greater Superficial Petrosal Nerve

d. None of the above

Answer : Lesser Petrosal Nerve

Reference: Gray 38th Edition Page 1377

9) Left common Cardinal Vein forms

a. Oblique Vein of Left Atrium

b. SVC

c. Coronary Sinus

d. None of the above

Answer : (A) Oblique Vein of the Left Atrium

Reference: Gray 38th Edition Page 324

Embryological part

Adult Part

Right Horn of Sinus Venosus

Posterior smooth part or the sinus venarum of the right atrium

Left Horn of Sinus Venosus and Body of Sinus Venosus

Coronary Sinus

Right duct of Cuvier or Right Common Cardinal Vein

Intrapericardial part of the Superior Vena Cava

Left duct of Cuvier or Left Common Cardinal Vein

Oblique vein of Left Atrium

Oblique cross connection between the right and the left anterior cardinal veins

Left Brachocephalic Vein

Caudal part of the Right Anterior Cardinal Vein

Extrapericardial part of the superior vena cava

Caudal part of the Left Anterior Cardinal Vein

Fibrous thread within the ligament of the left vena cava

Supra hepatic part of the Right Vitelline Vein

Terminal part of the Inferior Vena Cava

10) Auditory cortex area is Area

a. Area 14

b. Area 24

c. Area 34

d. Area 44

Answer : D) Area 44

Reference: Gray 38th Edition Page 1158 Figure 8.262

11) Which Law states that the Dorsal roots are Sensory Ventral roots are motor –

a. Bell magendie law

b. Starling’s law.

c. Both of the above

d. None of the above

Answer A)Bell magendie law

Reference: Ganong 22nd Edition Page 129

12) Superior oblique muscle is supplied by

a. Trochlear nerve.

b. Abducens Nerve

c. Oculomotor Nerve

d. None of the above

Answer (A) Trochlear Nerve

Reference: Gray 38th Edition Page 1230

1 comment: