MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Friday, February 09, 2007

TNPG 2005 Pathology

PATHOLOGY

1) Howell Jolly bodies are commonly seen in

a. Megaloblastic Anemia

b. Sickle cell anemia

c. Iron deficiency anemia

d. After splenectomy

Answer : d) After Splenectomy

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 116

2) Most specifice antibody for SLE

a. Anti dsDNA

b. SS-A (Ro)

c. SS-B (La)

d. Anticentromere

Answer : a) Anti ds DNA

Reference: Harrison 16th Edition Pages 317, 1979 and Robbins 7th Edition Page 229

3) All of the following malignancies are associated with HIV except

a. Kaposi’s sarcoma

b. Primary Brain lymphoma

c. primary effusion lymphoma

d. Astrocytoma

Answer : d) Astrocytoma

Reference: Robbins 7th Edition Page 255

4) Burkitts’ lymphoma chromosome

a. t(8,14)

b. t(9,22)

c. t(1,14)

d. t(2,16)

Answer : A) T(8,14)

Reference: Robbins 7th Edition Page 671

5) Philadelphia chromosome seen in

a. CML

b. CLL

c. AML

d. ALL

Answer : A) CML

Reference: Robbins 7th Edition Page 697

6) MacCallum’s plaques are seen in

a. Right Atrium

b. Left Atrium

c. Right Ventricle

d. Left Ventricle

Answer : b) Left Atrium

Reference: Robbins 7th Edition Page

7) Libman Sack’s endocarditis seen in

a. SLE

b. Rheumatic Fever

c. Both

d. None

Answer : a) SLE

Reference: Robbins 7th Edition Page 597

8) Irreversible cell injury is seen in

a. Apoptosis

b. Hypertrophy

c. Hyaline change

d. Fatty change

Answer : Apoptosis

Reference: Robbins 7th Edition Page 26

9) Apoptosis is

a. Programmed cell death

b. Increase in number of cells

c. Increase in bulk of cells

d. None of the above

Answer : a) Programmed cell death

Reference: Robbins 7th Edition Page 26

10) Hypertrophy of muscle is due to

a. Increase in number of mitochodnria

b. Increase in size of mitochondria

c. Decrease in number of mitochodria

d. Abnormal shape of mitochondria

Answer : a) Increase in number of mitochondria

Reference: Robbins 7th Edition Page 33

11) Primary amyloidosis is least common in

a. GIT

b. Heart

c. Liver

d. Peripheral nerve

Answer : c) Liver

Reference: Harrison 15th Edition Page 319

12) Heart failure cells are seen in

a. Chronic Venous congestion of Lung

b. Chronic Venous congestion of Liver

c. After infarction in Myocardium

d. Aorta

Answer : a) Chronic Venous Congestion of Lung

Reference: Robbins 7th Edition Page 122

13) Which of the following Not a feature of McCune Albright syndrome

a. Precocious puberty

b. Pigmentation

c. Osteogenesis imperfecta

d. Polyostotic fibrous dysplasis

Answer : c) Osteogenesis Imperfecta

Reference: Robbins 7th Edition Page 1300

14) Kartagener’s syndrome includes all except

a. Sinusitis

b. Dextrocardia

c. Bronchectasis

d. Dysphagia

Answer : d) Dysphagia

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 256

15) Hematuria, hypertension, edema and oliguira are features of

a. Nephrotic syndrome

b. Nephritic syndrome

c. Both

d. None

Answer : Nephritic Syndrome

Reference: Robbins 7th Edition Page 974

16) Commonest tumor suppressor gene to be involved in humans is

a. p53

b. Rb

c. NF-2

d. NF -1

Answer : a) p53

Reference: Robbins 7th Edition Page 302

17) Most Common Congenital Heart Disease

a. VSD

b. ASD

c. PDA

d. Co arctation of AortaC

Answer : a) VSD

Reference: Robbins 7th Edition Page 568

18) Chromosomal disorder which is Not X Linked is

a. XXX syndrome

b. Turner’s syndrome

c. Klinefelter’s syndrome

d. cri du chat syndrome

Answer : c) Criduchat

Reference: Robbins 7th Edition Page 177

19) Wilson’s chromosome

a. 18

b. 5

c. 13

d. 21

Answer : c) 13

Reference: Robbins 7th Edition Page 910

20) Hair on end appearance

a. Thalassemia

b. Flourosis

c. Osteosarcoma

d. Pathological fracture

Answer : a) Thalassemia

Reference: Robbins 7th Edition Page 634

No comments:

Post a Comment