MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Friday, February 09, 2007

TNPG 2005 OPTHALMOLOGY

OPTHALMOLOGY

1) Shield ulcers are often seen in

a. Spring Catarrh

b. Exposure keratopathy

c. Neuroparalytic keratopathy

d. None of the above

Answer : a) Spring Catarrh

Reference: Khurana 3rd Edition page 100

2) Dalen Fuch’s nodule is seen in

a. Corneal Ulcer

b. Retinitis Pigmentosa

c. Sympathetic ophthalmitis

d. None of the above

Answer : C) Syphathetic Ophthalmitis

Reference: Khurana 3rd Edition Page

3) Mydriatic used in children <>

a. Atropine

b. Cyclopentolate

c. Homatropine

d. None of the above

Answer : a) Atropine

Reference: Khurana 3rd Edition Page 68

4) Smoke Stack sign on fluorescein Angiogram is seen in

a. Central Serous Retinopathy

b. Retinitis pigmentosa

c. Retinal detachment

d. None of the above

Answer : central serous chorioretinopathy

Reference: Khurana 3rd Edition Page 263

5) The modified Bailey Lovie chart is used to assess

a. Visual acuity

b. Dark adaptation

c. Contrast difference

d. Color vision

Answer : a) Visual Acuity

Reference: The lack of standardised visual acuity charts with established norms for preschool children has resulted in a diverse variety of visual acuity tests in use for the paediatric patient. All available tests appear to have some limitations, including inadequate norms, long test times, poor reliability, and frequent use test parameters and stimuli which are different from those used with adults. This study compares results for four visual acuity test charts. A Bailey-Lovie Illiterate E chart and an abbreviated Sheridan-Gardiner test were compared with two prototype acuity charts; a modified Bailey-Lovie letter chart and an Arrow chart. A novel symbol such as an arrow constructed as a Snellan optotype incorporated into a chart on the Bailey-Lovie principle, was the test of choice. This test was interesting to preschool children and results showed significant correlation with those obtained using charts based on adult standards.

6) 100 day Glaucoma / 40 day Glaucoma

a. Traumatic

b. Post operative

c. Central retinal vein obstruction

d. Steroid induced

Answer : C) Central Retinal Vein Obstruction 254

Reference: Khurana 3rd Edition Page

7) Diopteric power of eye

a. 20

b. 30

c. 40

d. 60

Answer : d) 60 D

Reference: Khurana 3rd Edition Page 50

8) The following is a component of visual perception

a. Color Vision

b. Texture Vision

c. Movement

d. All of these

Answer : d) All of these

Reference: Ganong 22nd Ediotion page 168

1 comment: