MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Friday, February 09, 2007

TNPG 2005 MICROBIOLOGY

MICROBIOLOGY

1) Reactivity of false positive VDRL in Acute Malaria is

a. 10 to 20 %

b. 10 to 30 %

c. 50 %

d. 100 %

Answer : ??

Reference: Microbiology 7th Edition Page

2) Calabar Swelling is seen in

a. loa loa

b. Manso

c. Wucherchia bancrofti

d. Brugui malayi

Answer : a) Loa loa

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 221

3) Bacteria in air first demonstrated by

a. Louis Pasteur

b. Lister

c. Ronald Ross

d. Koch’s

Answer : a) Louis Pasteur

Reference: Microbiology 7th Edition Page 2

4) All are contributions of Louis Pasteur except

a. Sterilisation

b. Vaccine for Rabies

c. Vaccine for anthrax

d. Vaccine for Tuberculosis

Answer : d) Vaccine for Tuberculosis

Reference: Microbiology 7th Edition Page 2

5) Sereny test is positive in

a. Enteropathogenic E.Coli

b. Entero invasive E.Coli

c. enterotoxic E.Coli

d. verotoxic E.Coli

Answer : b) Enetero Invasive E.Coli

Reference: Microbiology 7th Edition Page 279

6) The main clinically significatnt Toxin produced by C.diphteria is

a. Exotoxin

b. Endotoxin

c. Both

d. None

Answer : a) Exotoxin

Reference: Microbiology 7th Edition Page 233

7) Inverted fir tree appearance in stab culture is seen with

a. Bacillus Anthracis

b. Brucella

c. Bordetella

d. None

Answer : a) Bacillus Anthrax

Reference: Microbiology 7th Edition Page 243

8) Fastidious organism are grown by

a. prolonging incubation time

b. and performing special subcultures

c. both

d. none

Answer : c) both

Reference: Harrison 15th Edition Chap 126

9) Virus causing Hemorrhagic conjunctivtitis virus is

a. Arbovirus

b. Entero Virus 70

c. Rabies virus

d. Herpes Virus

Answer : b) Enterovirus 70

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 193

10) Most Common organism causing nosocomial infection is hospital acquired pneumonia

a. Pseudomonas

b. Staph aureus

c. Streptococcus

d. Both A and B

Answer : d) both a and B

Reference: Harrison 15th Edition Chap 255

11) Urease producing all except

a. H. pylori

b. Salmonella

c. Klebsilla

d. proteus

Answer : b) Salmonella

Reference: Microbiology 7th Edition Pages 290

12) Vibrio Cholera usually is transported using

a. VR Medium

b. BSA Medium

c. GTTA Medium

d. None of the above

Answer : a) VR medium

Reference: Microbiology 7th Edition Page 306

13) An example of Double Stranded RNA virus is

a. Reo

b. Rhabdovirus

c. Polio Virus

d. None of the above

Answer : 448

Reference: Microbiology 7th Edition Page

14) All of the following are non Enveloped DNA virus except

a. Herpes virus

b. Adeno virus

c. Parvo virus

d. Papavovirus

Answer : a) Herpes virus

Reference: Microbiology 7th Edition Page 446

15) About Ancylostoma all are true except

a. Also called as hook worm

b. Causes Anemia

c. All infections are symptomatic

d. Related with ground itch

Answer : All infections are symptomatic

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 220

16) Lyme’s disease is caused by

a. borrelia burgdoferi

b. COxilla burnetti

c. Leptospirosis

d. None of the above

Answer : a) Borrelia Burgdoferi

Reference: Microbiology 7th Edition Page 389

17) Graft from genetically identical member of same species is

a. Allograft

b. Autograft

c. Isograft

d. Xenograft

Answer : c) Isograft

Reference: Microbiology 7th Edition Page 177

18) A man has inhaled actinomycoses vulgaris (Thermoactinomycosis). He will develop

a. Farmer’s lung

b. Byssionosis

c. Baggassosis

d. Anthracosis

Answer : a) Farmer’s Lung

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 250

19) Mc Conkey medium is an example of

a. Transport medium

b. Differential Medium

c. Selective medium

d. Simple medium

Answer : B) Differential Medium

Reference: Microbiology 7th Edition Page 37

20) Painless diarrhea occurs in

a. Viral diseases

b. Campylobacter diarrhoea

c. Shigella

d. Cholera

Answer : d) Cholera

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 159

No comments:

Post a Comment