MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Friday, February 09, 2007

TNPG 2005 COMMUNITY MEDICINE

COMMUNITY MEDICINE

1) The vital layer of Slow sand filter is

a. Supernatant water

b. Schmutzdecke

c. Under-drainage system

d. Filter control valves

Answer : b) Schmutzdecke

Reference: park 18th Edition Page 525

2) Helpline for AIDS can be reached by dialing

a. 1079

b. 1097

c. 1091

d. 1098

Answer : b) 1097

Reference: Park 18th Edition Page 339

3) Paris Green is used to eliminate the larva of

a. Anophylline

b. Culex

c. Aedes

d. mansonoides

Answer : a) Anopheles

Reference: Park 18th Edition Page 579

4) Origin of SPM dates back to

a. 17th Century

b. 18th Century

c. 19th Century

d. 20th Century

Answer : b) 18th Century

Reference: Park 18th Edition Page 5

5) Man is an host with dead end transmission in all of the following except

a. Malaria

b. Rabies

c. Tetanus

d. Japenese encephalitis

Answer : a) Malaria

Reference: Park 18th Edition Page 228

6) Cyclops intermediate host for

a. Guinea worm

b. Malaria

c. Rabies

d. Salmonella

Answer : a) Guinea Worm

Reference: Park 18th Edition Page 588

7) The drug which is used only in RNTCP cat III is

a. Streptomycin

b. INH

c. Rifampicin

d. Pyz

Answer : a) Streptomycin

Reference: Park 18th Edition Page 153

8) A carrier who gets infected from another carrier is called

a. Incubatory carrier

b. Paradoxical carrier

c. Convalescent carrier

d. Pseudo carrier

Answer : ???

Reference: Still referring

9) Eugenics is

a. the study of hereditary improvement of the human race by controlled selective breeding.

b. the humane destruction of an animal accomplished by a method that produces rapid unconsciousness and subsequent death without evidence of pain or distress, or a method that utilizes anesthesia produced by an agent that causes painless loss of consciousness and subsequent death

c. A feeling of well-being or elation; may be drug related.

d. a state of being carried away by overwhelming emotion

Answer : the study of hereditary improvement of the human race by controlled selective breeding.

Reference: Park 18th Edition

10) Silicosis affects

a. Lower lobes of lungs

b. Upper lobes of lungs

c. Both

d. Hilum of lungs

Answer : Upper lobes

Reference: Park 18th Edition Page 609

11) DDT is a

a. Organochlorine compound

b. Organophosphorus compound

c. Carbamate

d. Stomach poison

Answer : Organochlorine compound

Reference: Park 18th Edition Page 589

12) Kala Azar is transmitted by

a. Phlebotomus sergenti

b. Phlebotomus papatasii

c. Phlebotomus argentipes

d. All of the above

Answer : Phlebotomus argentipes

Reference: Park 18th Edition Page

13) Food poisoning is an example of

a. Common source, single exposure epidemic

b. Common source, continuous exposure epidemic

c. Propagated epidemic

d. Modern epidemic

Answer : a) Common source, single exposure epidemic

Reference: Park 18th Edition Page 58

14) Cysticercosis cellulosae causes infection with

a. Taenia saginata

b. Taenia solium

c. Echinococcus granulose

d. Diphyllabatrium latum

Answer : b) Taenia Solium

Reference: Chaterjee Parasitology 12th Edition Page 119

15) Following are correct about Autosomal recessive except

a. Both boy and girl are affected

b. Heterozyte are not affected

c. Most disorders of inborn errors of metabolism come under this group

d. Affect more people in later age group than children

Answer : d) Affect more people in later age group than children

Reference: Park 18th Edition Page

1 comment: