MCQsOnline - Online Collection of MCQs of Medical PG Entrance Exams.

MCQ stands for Multiple Choice Questions sometimes called as Objective type questions. Here we discuss the Old Question Papers, High Yield Points and Strategies with respect to the Indian Medical Post Graduate PG Entrance Exams like AIIMS,AIPG, JIPMER, CMC Vellore, PGI Chandigarh, UPSC, TNPSC, State PG Exams like Tamil Nadu PG (TN PG), Delhi PG, UPPG, Tamilnadu PG (TNPG), Karnataka PG, MAHE, COMED-K etc.

Target PG

PG Preparation

Related Portals

Search This Site

If you cannot locate what you want to find, please search using the box given below

Friday, February 09, 2007

TNPG 2005 BIOCHEMISTRY & BIOPHYSICS

BIOCHEMISTRY & BIOPHYSICS

1) Vitamin useful in the treatment of Hartnup’s disease is

a. Biotin

b. Niacin

c. Folic Acid

d. Thiamine

Answer : b) Niacin

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 353

2) Ketogenic amino acid

a. Leucine

b. Valine

c. Alanine

d. Tryptophan

Answer : Leucine

Reference: harper 24th Edition Page 310

3) Maple Syrup Urine Disease is due to defect in the metabolism of

a. Unbranched aminoacid

b. Phenyl alanine

c. Branched Chain Amino Acid

d. Tyrosine

Answer : c) Branched Chain Amino Acid

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 456

4) Why muscle glycogen is not useful in elevation of Glucose level of blood because muscle does not contain

a. Glucose – 6 – phosphatase

b. Phosphorylase

c. Cyclic AMP

d. Protein Kinase

Answer : a) Glucose – 6 – phosphatase

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 291

5) Irreversible enzyme step all except –

a. phosphofructokinase

b. Phosphohexose isomerase

c. hexokinase

d. Pyruvate kinase

Answer : B) Phosphohexose isomerase

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 306

6) NADPH not produced for fatty acid synthesis from

a. HMP shunt

b. malic enzyme

c. lactic dehydrogenase

d. isocitrate dehydrogenase

Answer : c) lactic dehydrogenase

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 355

7) The main role of Vitamin K is

a. Carboxylation

b. Formatiuon of active succinate

c. Heme systhessis

d. Synthesis of Fatty acid

Answer : a) Carboxylation

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 155

8) Enterohepatic circulation of bile salt is affected and that leads to

a. Vitamin K deficiency

b. Hypertension

c. Hemolytic anemia

d. Diabetes Insipidus

Answer : a) Hemolytic Anemia

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 155

9) Bile salts is produced from

a. Cholesterol

b. Amino acids

c. Glycogen

d. Lecithin

Answer : a) Cholesterol

Reference: Ganong 22nd Edition Page 501

10) Vitamin K deficiency occurs in

a. Obstructive Jaundice

b. Hemolytic Jaundice

c. Prehepatic Jaundice

d. Secondaries liver

Answer : a) Obstructive Jaundice

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 155

11) Antiracchitic Vitamin D is activated in the following organ

a. Muscle

b. Lungs

c. Kidney

d. Intestine

Answer : c) Kidney

Reference: Ganong 22nd Edition Page 388

12) Urea synthesized mainly in

a. Liver

b. Heart

c. Kidney

d. brain

Answer : Liver

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 411

13) The End product of purine metabolism is

a. Urea

b. Creatinine

c. Uric Acid

d. GLycine

Answer : c) Uric Acid

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 212

14) Folic acid antagonist for Cancer is

a. Methotrxate

b. Vincristine

c. Cyclosporine

d. Azathioprine

Answer : a) Methotraxate

Reference: Tripathi 5th Edition Page 772

15) In Galactosemia the Cataract is due to the production of

a. Sorbital

b. Galactose

c. Glucose

d. Galactositol

Answer : d) Galactositol

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 312

16) Following are causes of Vitamin B 12 deficiency except

a. Strict vegetarian

b. Blind loop Syndrome

c. Diphyllobothrium latum infection

d. Chronic Blood loss

Answer :D) Chronic Blood Loss

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 182

17) Hyaluronic acid is made up of

a. N-Acetyl Glusosamine

b. D- GLucuronic Acid

c. Both

d. None

Answer : C) Both

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 38

18) Fluoride inhibits

a. enolase

b. Glukokinase

c. Aldolase

d. Phosphofructokinase

Answer : a) Enolase

Reference: harper 24th Edition Page 178

19) Thiamine rich in

a. Unpolished rice

b. Fish

c. Soyabean

d. All of these

Answer : a) Unpolished rice

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 159

20) The initial change seen in Hyperventilation regarding PCO2 is

a. No changes

b. Increased PCO2 with increased pH

c. Normal PCO2 with increased pH

d. Decreased PCO2 with increased pH

Answer : d) Decreased PCO2 with increased pH

Reference: Chaterjee 6th Edition Page

21) Characteristics of Insulin resistant syndrome all except

a. Hypoglycemia

b. May be associated with PCOD

c. Obesity

d. Hyperglycemia

Answer : Hypoglycemia

Reference: Harrison 15th Edition Chapter 77

22) FSH and LH are Produced by

a. Anterior pituitary

b. Hypothalamus

c. Placenta

d. Ovary

Answer : A) Anterior Pituitary

Reference: Ganong 22nd Edition Page 397

23) True about Heparin is

a. Basic in nature

b. Contains Glucronic Acid

c. LMW Heparin selectively inhibit Xa

d. no effect on platelet

Answer : c) LMW Heparin selectively inhibit Xa

Reference: Chaterjee 6th Edition Page 39

24) About PGE2

a. Synthesized in fetus

b. Closes the ductus arteriosus

c. Both

d. None

Answer : b) Closes the ductus arteriosu

Reference: Tripathi 5th Edition Page 159

No comments:

Post a Comment